Naturvårdsbränning

Naturvårdsbränning, med fokus på eftersläckning, 2 dagar. Kallas även ”Grundkursen”, eller ”SLU 1”.

Utbildningsdatum 2024: 13-14 maj Tallnäs och 15-16 maj Tallnäs

Naturvårdsbränning

Kursens innehåll:

  • Skogsbrandens beteende. Genomgång av de tre faktorer som styr brandbeteende i skogsmark. Vi studerar olika bränsletyper i fält, går igenom vädrets och topografins påverkan.

  • Personlig säkerhet. Vid bränning är alltid personalens säkerhete det främsta. Vi går igenom hälsorisker, skyddsutrustning och säkerhetsrutiner vid bränning och eftersläckning.

  • En genomgång av olika ekologiska effekter, både på vegetation och fauna. Det är viktigt att förstå ekologin för att veta hur och när vi ska bränna för att uppnå olika målbilder.

  • Stor fokus på eftersläckning. Metoder, verktyg, slangsystem, upptäcka glödhärdar, och minimera risk för återtändning. ”Säkra ytterkanter” är ett viktigt begrepp.

  • Vi ställer upp olika pumpar, slangar, munstycke och diverse handredskap så alla kan prova och lära sig grunderna.

  • Hur Ni får fram viktig information via brandriskprognoserna (FWI, Fire Weather Index). Vi går igenom alla index och gör enklare övningar för att förstå betydelsen för brandens beteende och våra risker.

  • Vi beskriver alla funktioner som behövs vid bränning och deras arbetsuppgifter.

Kursen riktas till alla som vill arbete med naturvårdsbränningar, eftersläckning och bevakning. Att starta en naturvårdsbränning är precis samma princip som att starta en skyddsavbränning, vilket gör kursen mycket lämpligt för både brandmän och brandbefäl.


Anmälan

Kurskostnad 10500 kr/deltagare (exkl moms).

All mat enligt schemat ingår i kursavgiften. Boende tillkommer, för de som önskar. Boende på Tallnäs inkl frukost: 950 kr (ink moms).

Sista dag för anmälan: 12 april 2024. Bindande anmälan.

Kursavgiften faktureras i samband med vi har minst 18 deltagare per tillfälle och därmed kan köra kursen.

Från detta år tar vi max 20 deltagare - för att öka kvalitén för deltagarna. De 20 första anmälningarna får en kursplats.  

Instruktörer: Markus Abrahamsson och Annie Johansson


Bilder från tidigare kurser