Naturvårdsbränning - planera och leda
Efterfrågan på en bränningsledarkurs har funnits i många år och vintern 2024 genomfördes den första omgången, 2025 den andra. Vi återkommer med datum för nästa omgång till en fördjupning i planering och ledning av naturvårdsbränningar.
Vi tackar alla deltagare som kom på kurserna 2025 och återkommer under hösten med datum för kurser under 2026.
Naturvårdsbränning - planera och leda
Under två kursdagar går vi stegvis igenom momenten att välja objekt, innehållet i en brandplan, bedömer vilken utrustning som behövs, bemanningen och vilka moment som bränningsledaren behöver göra under bränningsdagen. Vi gör en fördjupning i FWI där alla ska kunna ta fram nya index utifrån lokalt uppmätta värden samt göra ny riskbedömning. Att kunna beräkna brandens beteende och spridningshastighet vid en smitning är en viktig del av förberedelserna, därför är beräkningar utifrån FBP en del av kursmomenten. Kursen avslutas med en större gruppövning där deltagarna tar fram en ”genomförandeplan” för att leda en bränning med uppsatta mål.
Tack vara förra årets utvärderingar gör vi vissa förändringar. Några ämnen komprimeras och några utökas. Vårt mål är även att ge mer tid för beräkningar och gruppövningar.
Förvänta er inte en kurs med fördjupning i arter, ekologiska uppföljningar eller eftersläckning. Vi fokuserar helt på det praktiska arbetet på att just planera och leda personalen genom bränningsdagen. Praktiska bränningsmoment ingår inte.
Förkunskapskrav: Aktivt deltagande på minst två bränningar, samt gått grundkursen SLU 1 eller motsvarande (kunskap om FWI). Litteratur kommer skickas ut inför kursen.
Nedan finns informationen för 2025. Vi återkommer med info för 2026.
Instruktörer: Markus Abrahamsson och Annie Johansson
Vi har båda jobbat med gräs-, ljung och naturvårdsbränningar i skog de senaste 20 åren. Tillsammans har vi varit en del av analysgruppen i staben på flera av de större skogsbränderna i landet, inkl Västmanland och Trängslet. De senaste 11 åren har vi lett grundkursen i bränning över hela landet samt Norge och ser nu mycket fram emot att fortsätta med denna förbdjupningskurs.
Dag 1
9.00 Välkomstkaffe med macka.
9.30 Introduktion av kurs och deltagare.
Val av objekt. Gränser, risker, vattentillgång, skyddsobjekt mm.
Brandplan. Målbilder, förberedande åtgärder, bränsletyper, kartor, brytpunkter, anmälan och kommunikation.
Lunch
Organisation och manskap. Bränningsledarens planeringsarbete, personal och uppgifter, genomgångar och uppföljning under bränningen, lämplighet som bränningsledare.
Fika
Brandbeteende och risker: Genomgång av hemuppgift i FWI. Gruppövning att ta fram nya FWI-värden och gör riskbedömning.
Reflektion på hemuppgift
17 Avslutar dagen.
18.00 Middag.
Dag 2
8.00 Brandens förflyttning. Fördjupning i brandspridning och beräkningar av spridningshastigheter. Jobba med och förstå FBP.
Kaffe
Smitning. Förberedelser, hantering, beslutsfattande och kommunikation.
Utrustning. Utrustning. Vad och vilken mängd behövs, minsta gränser, tryckförluster och tillräcklig vattenmängd.
Lunch
Planera bränning med uppsatta mål; gruppövning inkl. redovisning.
Kaffe med reflektion
15.30 Avslut.
Detaljerat schema skickas ut efter anmälan.
Kursen arrangeras av Kyllesjö Skog AB, i samarbete med Tvinnesheda skog och natur.


