DET HÄR ÄR KYLLESJÖ SKOG

Företagets drivs av Annie Johansson. Jag är Jägmästare sedan 2005, med inriktning mot brand och vegetationsekologi. Under närmare tre år arbetade jag heltid med att planera, utföra och även utbilda inom brand och bränning. Under de åren hade jag fördelen att jobba med kanadensiska bränningsledare, vilket var en mycket värdefull erfarenhet. Efter att ha fått en inblick i det nordamerikanska sättet att arbeta med bränder, blev det ett självklart mål att vidareutbilda mig inom det systemet. Hösten 2010 gick jag utbildningen ”Advanced Wildland Fire Behavior” i Fredericton, kanada och 2012 utbildningen ”Wildland Fire Behaviour Specialist” i Hinton, Kanada. Efter fem år på Skogsstyrelsen i Kalix och i samband med familjens flytt till Småland 2011 valde jag att starta upp ett eget företag, Kyllesjö Skog.

Eftersom det finns perioder med regn och snö blev det naturligt att även arbeta med andra verksamheter som tex turism och stämpling av skog. Under åren inom skog har jag träffat en stor mängd människor som äger eller jobbar med skog. Alla är olika, alla har olika erfarenheter och mål med sin skog. Den största utmaningen för mig att få med varje enskild målbild i produkterna, men det är även den här uppgiften som gör arbetet roligt. Att göra nya vandringsstigar till tyska turister, som får fina naturupplevelser är också en del av verksamheten.

Den stora branden i Västmanland har påverkat både mig personligen och företaget väldigt mycket. Jag hade förmånen att jobba i staben under stor delen av insatsen. De metoder jag jobbat flera år med att införa fick sitt ”genombrott” vid den här branden, vilket jag är mycket glad och stolt över. En av effekterna av branden var en mycket stor efterfrågan av mina utbildningar. Två år senare har närmare 400 befäl gått någon av mina kurser! Det blev en tid med för mycket jobb, som satte sina spår. Efter det har jag valt att sammarbeta mer med andra vilket ger många fördelar. Nu är vi fler instruktörer – bredare kompetens och större utbud!

Jag driver släktens gård med skogsbruk och vildmarksturism tillsammans med familjen i Kylås, väster om Skillingaryd. Fritiden fyller jag med musik, choklad, blomsterrabatter, träning och allra helst med familjen.

 

VÅRT MÅL OCH VISION

Företagets målsättning är att bidra till ökade naturvärden genom att, med hög säkerhet, använda elden som ett redskap i skogen. I målbilden är företaget en naturlig del av en insats vid en skogsbrand, där branden bekämpas med högsta fokus på personlig säkerhet, kompetens inom brandbeteende och släckningsteknik som tar hänsyn till både skogsbruket och naturvården. Målbilden gör att företaget strävar mot minskade risker och reducerade samhällskostnader vid skogsbränder.

Företagets vision är att vara ledande inom utbildning och stöd vid skogsbrandsbekämpning och naturvårdsbränningar i Norden.